неделя, 13 юли 2014 г.

Пак критика от моя страна

Добре, видеото се казва "Факти за България", така че трябва да го кажа:
1. България Е променяла името си няколко пъти от създаването си. Може да се каже, че България е с най-СТАРОТО име в Европа, но другото просто не е вярно. 
2. Повечето историци са на мнение, че ролята на Хан Тервел за "спасяването" на Европа от ислямизация не е голяма. "Много хроники" - кои са тия хроники. Много хроники наричат българите власи, а България - Влахия, значи да вярваме на хрониките, които ни харесват - това не е научно :)
3. "Трето място в света по ценни исторически паметници" - май се шегувате. Може би ако се добави "на древноримската култура" може да е вярно, но смятам, че държави като Египет и Китай ще се наредят по-нагоре в тази класация.
4. София - вторият най-стар град в Европа? Гърция броим ли я за Европа (все пак елините дават името Европа на Балканите на север от Гърция, може би това се има предвид?) Мога веднага да посоча 5 европейски града, по-стари от София... Освен това в тази класация не виждам Пловдив- нали той беше най-старият, защо не да не го споменем и него? И Варна на трето място, нали там е най-старото злато... Лесна работа :)
5. Българската народна песен "Излел е Дельо Хайдутин" НЕ звучи в Космоса, а е записана на златен диск, който дори се вижда на клипчето. В Космоса звучи всичко, което някога е било излъчвано с радиовълни, така че "звучи в Космоса" не е особено постижение.
6. "България е на второ място в света по ниво на интелигентност" - мммм, любимото ми. Всъщност май се има предвид едно изследване на Менса, в което 50% от българите, явили се на тест за интелигентност са показали резултати в горните 2% от световното население. Според тази класация пропорционално българите, явили се на тест за интелигентност са на второ място (май беше след Израел). Това означава, че умните хора в България са МНОГО умни, което е съвсем друго от твърдението в клипа.

Искам само да добавя, че аз се гордея, че съм българин - например заради това, че свободно четем на две азбуки, че имаме вкусна храна и много слънце, че преди време жертвоготовни и отдадени хора са създали хиляди училища и читалища преди още да имат държава, и когато са създавали тази държава, са приели една от най-либералните конституции за времето си. Гордея се с много неща, но предпочитам да са факти, не изопачени "мантри". Освен това не се гордея, че български войници са избили х брой англичани и y брой турци - войната не е футболен мач, никой не печели. Нито пък че някой американски изобретател е с български корени - какво от това? Къде е създал изобретенията си? Щеше ли да ги създаде в България? Надявам се, че един ден ще можем да отговорим на този въпрос с "да".

http://vbox7.com/play:44c24b4045

Няма коментари:

Публикуване на коментар